Dorzucam do masy truskawki i schładzam. Ten deser wygrywa z sernikiem na zimno
Ochota na słodkie co nieco przychodzi często i niespodziewanie. I dobrze, jak mamy wtedy pod ręką coś wartego zjedzenia. Taki jest właśnie mój deser jogurtowy z truskawkami. Jego podstawą są zdrowe składniki, a dodatek cukru jest w nim naprawdę niewielki. W porównaniu np. z sernikiem na zimno, zawiera też niewiele tłuszczu. Dlatego można jeść go bez obaw.
Galaretkę czy żelatynę – co dodać do deseru jogurtowego?
Deser jogurtowo-truskawkowy robię trochę na wzór sernika na zimno. Jest on więc zestalany przy pomocy żelatyny lub galaretki. Ja osobiście wolę galaretkę, bo przy okazji dodaje ona deserowi smaku, a także lekko go zabarwia. Trzeba ją jednak rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Jedno opakowanie galaretki tak naprawdę da się rozpuścić w nawet 1/2 szklanki wrzątku. Trzeba ją jednak dość długo mieszać. Stosując galaretkę, można już nawet nie dodawać cukru do jogurtu. Jednak oczywiście zależy to od waszych preferencji smakowych. Na 500 ml jogurtu powinna wystarczyć jedna galaretką.
Jeśli chodzi o żelatynę, to na 500 ml płynu powinniśmy użyć jej 3 łyżeczki. Wcześniej warto ją namoczyć w zimnej wodzie, a dopiero potem lekko podgrzać i dokładnie wymieszać. Przed dodaniem do jogurtu, galaretka czy żelatyna powinny być dobrze wystudzone.
Jak zrobić deser jogurtowo-truskawkowy?
Do przygotowania deseru jogurtowo-truskawkowego najlepszy jest gęsty, ale niezbyt kwaśny jogurt.
Przepis: Deser jogurtowo-truskawkowy
Deser z jogurtu naturalnego z dodatkiem galaretki i truskawek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 galaretka truskawkowa
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 cukier wanilinowy
- 300 g truskawek
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie galaretkiWrzątek wlej do miseczki, wsyp galaretkę i mieszaj ją tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Odstaw ją do wystygnięcia.
- Krojenie owocówTruskawki przebierz, dokładnie umyj, osącz, odszypułkuj. Każdy owoc przekrój na 2 lub 4 części. Możesz też pokroić truskawki w grubsze plastry.
- Mieszanie jogurtuJogurt wymieszaj przy pomocy rózgi z cukrem wanilinowym i z tężejącą galaretką. Niedużą foremkę wyłóż folią spożywczą. Wsyp do niej truskawki, zalej jogurtem, lekko zamieszaj. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by deser stężał.
Wskazówka: Jeśli chcesz, by deser był bardziej puszysty, możesz do niego dodać np. 150 ml ubitej na sztywno śmietanki kremówki.
Jakie inne owoce pasują do deseru jogurtowego?
Podobny deser, jak ten, możesz też zrobić z dodatkiem innych owoców. Tu dobrze sprawdzą się np.: borówki amerykańskie, maliny, jagody, porzeczki (wtedy warto dodać trochę więcej cukru), brzoskwinie.